Wielkość ekonomiczna gospodarstwa wyrażona jest w euro i jest ustalana na podstawie całkowitej standardowej produkcji gospodarstwa. Obliczając całkowitą standardową produkcję gospodarstwa w euro można pogrupować gospodarstwa do odpowiedniej klasy wielkości ekonomicznej.
I. Wielkość ekonomiczna gospodarstw rolnych
Standardowa produkcja
Standardowa produkcja oznacza średnią standardową wartość produkcji brutto z 5 lat. Jest to wartość z określonej działalności produkcji roślinnej lub zwierzęcej, która jest uzyskiwana z jednego hektara lub jednej sztuki zwierzęcia, w przeciętnych dla danego regionu warunkach produkcyjnych. Zakres terminowy pozwala na ograniczenie wpływu odchyleń wywołanych zmiennością ilościowego i wartościowego rozmiaru produkcji (np. wynikającego ze złej pogody czy zmian cen produktów rolniczych).
Współczynnik standardowej produkcji służy do pomiaru wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego odnosząc się do jego aktywności w sferze prowadzonej działalności rolniczej. Jest on ustalany na poziomie regionalnym – obszar Polski podzielony jest na 4 rejony. Standardowa produkcja danej działalności rolniczej ma odpowiadać średnim ważonym wartościom osiągniętym w gospodarstwach rolnych zlokalizowanych w danym regionie. Regiony te są stosowane zarówno w przypadku Powszechnego Spisu Rolnego (FSS), jak i FADN (unijny system zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych).
Potencjalny beneficjent
Wniosek o przyznanie pomocy w ramach działania Modernizacja gospodarstw rolnych objętego PROW 2014 – 2020 może złożyć osoba prowadząca gospodarstwo rolne, którego wielkość ekonomiczna mieści się w przedziale 10 – 200 tys. euro. W przypadku, gdy wniosek taki zostanie złożony przez osoby wspólnie wnioskujące, to ich gospodarstwa muszą spełnić dwa podstawowe kryteria:
W zakresie natomiast górnego limitu wielkości ekonomicznej każdego z gospodarstw osób wspólnie wnioskujących, to w momencie złożenia wniosku o przyznanie pomocy kwota ta nie może przekraczać 200 tys. euro.
Metoda uproszczona
Najprostszym sposobem obliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego jest skorzystanie z kalkulatora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, który znajduje się pod tym adresem: https://kalkulator-so.pl/. Należy jedynie pamiętać, iż powstały wynik będzie miał jedynie charakter poglądowy, niemniej jednak wskaże, czy potencjalny beneficjent mieści się w granicach przedziału.
Metoda szczegółowa
W celu szczegółowych obliczeń warto zapoznać się z publikacją Współczynnik Standardowej Produkcji „2010” dla celów Wspólnotowej Typologii Gospodarstw Rolnych udostępnioną na stronie www.fadn.pl. Na podstawie tego opracowania przygotowałam obliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego zlokalizowanego w województwie śląskim o powierzchni 300 ha. Uprawy są następujące: 100 ha pszenicy, 100 ha kukurydzy i 100 ha rzepaku. Obliczenia te przedstawię za pomocą 5. etapów.
II. Ustalenie wielkości ekonomicznej w 5. etapach
Z powyższego przykładu wynika, iż gospodarstwo rolne zlokalizowane w województwie śląskim o powierzchni 300 ha, uprawiające pszenicę, rzepak oraz kukurydzę, nie mogłoby otrzymać pomocy finansowej w ramach działania Modernizacja gospodarstw rolnych objętego PROW 2014 – 2020. Wielkość ekonomiczna zdecydowanie przewyższa bowiem 200 tys. euro.
Podsumowując, warto zwrócić uwagę na wypełnianie danych, ich zgodność ze stanem faktycznym, jak i na ich poprawność, gdyż omyłki mogą spodować zawyżenie bądź zaniżenie wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego.